Strony

wtorek, 31 lipca 2012

Jogurtowa tarta z porzeczkami .

Witam Was najgoręcej i najserdeczniej. Lato w pełni, pogoda dopisuje. Czego chcieć więcej? Może tylko coś dobrego i słodkiego na nasze podniebienia?! Proponuje pyszną, słodką tartę z czerwonymi porzeczkami i odrobiną jagód.

*

No to do rzeczy:


Składniki na ciasto:
2 niepełne szklanki mąki
150g masła
1/3 szklanki cukru
jajko
szczypta soli




Składniki na masę jogurtową:
6 łyżeczek żelatyny
pół małego jogurtu
duży kubek śmietany 30%
śmietan-fix Dr.Oetker
szklanka cukru pudru
torebka cukru waniliowego
30dag czerwonych porzeczek



I bierzemy się do roboty:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i kawałki zimnego masła. Posiekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj cukier i jajko. 
Szybko zagnieć ciasto i włóż na pół godziny do lodówki.
 Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wylep nim formę do tarty, wcześniej wysmarowaną masłem i mąką ( lub na pergamin). 
Spód gęsto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego 
do 200 stopni.Piecz 20 minut. 
Wystudź.


*

Porzeczki umyj, osusz, oderwij od szypułek.
Śmietanę ubij na sztywno razem z cukrem pudrem, 
cukrem waniliowym (jeśli nie czujesz się pewnie 
w ubiciu piany,radzę dodać śmietan-fix). 
Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody i odstaw na 10 minut. Gdy spęcznieje podgrzej na małym ogniu, aż się rozpuści. Wymieszaj z jogurtem i ostrożnie połącz 
z bitą śmietaną i porzeczkami. 
Tężejącą masę wylej na upieczone ciasto.
Wstaw do lodówki na 3 godziny.






A na koniec życzę...




  Buźka na resztę tygodnia!  

20 komentarzy:

  1. Ojejuniu jaka pychota!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. O Matko jakie to pyszne i piękne, kiedy mogę wpaść:P?

    OdpowiedzUsuń
  3. W każdej chwili, dorzucę pyszną herbatkę albo soczek :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna tarta na lato! Kwaskowa, krucha i orzeźwiająca ;-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie i smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm wygląda obłędnie :) ja na jutro zaplanowałam pieczenie tarty z jabłkami - bo mi się jabłek dostało :)
    Bardzo apetyczne zdjęcia Iwojko! Buźka na miły tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to czekam na twoje wypieki z niecierpliwością - ściskam:)

      Usuń
  7. śliczne, apetyczne zdjęcia, przepis wydaje się prosty, chyba dam radę... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dasz, dasz, nic trudnego. Ja też robiłam pierwszy raz i wyszło :)))

      Usuń
  8. ojej jakie niesamowite zdjęcia! tak pięknych ujęć jedzenia to chyba jeszcze nie widziałam:))) przepięknie!!!
    zjadłabym taki kawałeczek i to już. dzięki za przepis, coś czuję że się skuszę w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kochana, ale nie wiem czy dorównuje twojemu wspaniałemu sernikowi z jagodami!Buziaki:)

      Usuń
  9. Podobną tartę robiłam w ubiegłym roku, była bardzo słodka, ale równie pyszna :) Wiesz.. może upiekę ją w niedzielę na przyjazd gości :) Bardzo ładne zdjęcia, takie letnie...
    pozdrawiam
    marta

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie, a jak pięknie podana!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. Co wejdę do Ciebie,to się w czymś zakocham!Tym razem padło na salaterkę w czarne prążki!Poza tym moja miłość do porzeczek jest wielka,jagód również,nawet nie chcę sobie wyobrazić smaku tej tarty,,,,piękne zdjęcia mówią wszystko:)))Buziak

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczności :)
    Wygląda, jak z koralików (ale nie sztucznie!!!) :)

    Właśnie sobie mantruję, że taka tarta ma na pewno tylko 5 kalorii, więc muszę ją upiec! ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam serdecznie.