Witam Was najgoręcej i najserdeczniej. Lato w pełni, pogoda dopisuje. Czego chcieć więcej? Może tylko coś dobrego i słodkiego na nasze podniebienia?! Proponuje pyszną, słodką tartę z czerwonymi porzeczkami i odrobiną jagód.
*
No to do rzeczy:
Składniki na ciasto:
2 niepełne szklanki mąki
150g masła
1/3 szklanki cukru
jajko
szczypta soli
2 niepełne szklanki mąki
150g masła
1/3 szklanki cukru
jajko
szczypta soli
Składniki na masę jogurtową:
6 łyżeczek żelatyny
pół małego jogurtu
duży kubek śmietany 30%
śmietan-fix Dr.Oetker
szklanka cukru pudru
torebka cukru waniliowego
30dag czerwonych porzeczek
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i kawałki zimnego masła. Posiekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj cukier i jajko.
Szybko zagnieć ciasto i włóż na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wylep nim formę do tarty, wcześniej wysmarowaną masłem i mąką ( lub na pergamin).
Spód gęsto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego
do 200 stopni.Piecz 20 minut.
Wystudź.
*
Porzeczki umyj, osusz, oderwij od szypułek.
Śmietanę ubij na sztywno razem z cukrem pudrem,
cukrem waniliowym (jeśli nie czujesz się pewnie
w ubiciu piany,radzę dodać śmietan-fix).
Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody i odstaw na 10 minut. Gdy spęcznieje podgrzej na małym ogniu, aż się rozpuści. Wymieszaj z jogurtem i ostrożnie połącz
z bitą śmietaną i porzeczkami.
Tężejącą masę wylej na upieczone ciasto.
Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Pychaaa!
OdpowiedzUsuńOjejuniu jaka pychota!!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie:)
UsuńO Matko jakie to pyszne i piękne, kiedy mogę wpaść:P?
OdpowiedzUsuńW każdej chwili, dorzucę pyszną herbatkę albo soczek :)))
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta na lato! Kwaskowa, krucha i orzeźwiająca ;-).
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i smakowicie:)
OdpowiedzUsuńmmmm wygląda obłędnie :) ja na jutro zaplanowałam pieczenie tarty z jabłkami - bo mi się jabłek dostało :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia Iwojko! Buźka na miły tydzień :)
to czekam na twoje wypieki z niecierpliwością - ściskam:)
UsuńSmaowite zdjęcia!
OdpowiedzUsuńśliczne, apetyczne zdjęcia, przepis wydaje się prosty, chyba dam radę... ;)
OdpowiedzUsuńDasz, dasz, nic trudnego. Ja też robiłam pierwszy raz i wyszło :)))
Usuńojej jakie niesamowite zdjęcia! tak pięknych ujęć jedzenia to chyba jeszcze nie widziałam:))) przepięknie!!!
OdpowiedzUsuńzjadłabym taki kawałeczek i to już. dzięki za przepis, coś czuję że się skuszę w najbliższym czasie:)
Dzięki kochana, ale nie wiem czy dorównuje twojemu wspaniałemu sernikowi z jagodami!Buziaki:)
UsuńPodobną tartę robiłam w ubiegłym roku, była bardzo słodka, ale równie pyszna :) Wiesz.. może upiekę ją w niedzielę na przyjazd gości :) Bardzo ładne zdjęcia, takie letnie...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
marta
Wygląda pysznie, a jak pięknie podana!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Co wejdę do Ciebie,to się w czymś zakocham!Tym razem padło na salaterkę w czarne prążki!Poza tym moja miłość do porzeczek jest wielka,jagód również,nawet nie chcę sobie wyobrazić smaku tej tarty,,,,piękne zdjęcia mówią wszystko:)))Buziak
OdpowiedzUsuńŚliczności :)
OdpowiedzUsuńWygląda, jak z koralików (ale nie sztucznie!!!) :)
Właśnie sobie mantruję, że taka tarta ma na pewno tylko 5 kalorii, więc muszę ją upiec! ;D
jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń